Symaskinen Samfällighetsförening bildades den 10 december 1976, då nu gällande stadgar antogs. Föreningen regleras enligt lagen 1973:1150 om förvaltning av samfälligheter och alla husägare på området är automatiskt medlemmar i samfälligheten.
Symaskinen Samfällighetsförening består av 77 radhus på Håkantorpsgatan 2-154 på Skälby, Västerås (Symaskinen 1-77) och en gemensamhetsanläggning (Symaskinen 78). Samfällighetsföreningen ska enligt anläggningsbeslut förvalta gemensamhetsanläggningar:
- Växlarcentral bestående av byggnad med maskinell utrustning
- Vatten och fjärrvärmeledningar fram till avstängningsventil i respektive hus
- Avloppsledningar för spillvatten fram till översida golv på bottenvåning i respektive hus
- Brunnar och avloppsledningar för dagvatten
- Vägbeslysning
- 77 stycken garage
- Förrådsbyggnad
- 2 stycken sophus
- 2 stycken lekområden med utrustning
- Symaskinens bredbandsförening
Vad innebär det att bo i en samfällighet?
En samfällighetsförening ska enligt lag bildas när flera fastighetsägare tillsammans äger gemensam egendom, så kallade samfälligheter. All den gemensamt ägda egendomen drivs och finansieras genom att fastighetsägare betalar avgift till samfälligheten.
Stadgar
Föreningens stadgar är i sin grund antagna i samband med föreningens bildande. Stadgarna utgör ramarna för styrelsens sätt att sköta förvaltningen. Föreningens stadgar visar hur vår samfällighet ska arbeta och vilka allmänna regler som gäller. Stadgarna visar hur styrelsens sammansättning ska se ut och vilka punkter som ska finnas med på föreningsstämmans dagordning. Stadgarna reglerar vårt verksamhetsår som är från och med januari till och med december.
Föreningsstämma/årsmöte
Föreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman, som hålls i mars månad varje år. Kallelse skickas ut till medlemmarna senast 14 dagar innan mötet. På föreningsstämman (årsmötet) fattas beslut om kostnaderna som beräknas i en budget. Här får alla fastighetsägare möjlighet att vara med och diskutera, lägga motioner, rösta och fatta beslut. Att bo i en samfällighet är något vi valt och vi har med det godkänt formerna för vilka åtagande vi har. Föreningsstämman ska utse en styrelse bestående av fem ordinarie ledamöter och två suppleanter.
Styrelsen rapporterar om det gångna årets verksamhet. Revisorerna rapporterar om granskningen av årsbokslutet och stämman beslutar om styrelsen ska få ansvarsfrihet. Stämman väljer ordförande och ledamöter för det kommande året. En valberedning arbetar fram förslag till styrelse som skickas ut till alla fastighetsägare i samband med kallelsen till stämman.
På föreningsstämman beslutar vi om samfällighetens organisation, styrelse, revisorer och valberedning. Stämman ska också godkänna budgetförslag , kvartalsavgifter (debiteringslängder) och fastställande av redovisning (årsbokslut). Ibland kan man som fastighetsägare bli kallad till en extrastämma, detta innebär att fastighetsägarna behöver besluta i något akut som har påverkan på hela samfälligheten. Kallelse till sådan extrastämma ska enligt stadgarna göras 14 dagar innan mötet.
Vill man vara insatt i samfällighetens verksamhet är det därför viktigt att besöka stämman och göra sin röst hörd.
Styrelsen
Styrelsen väljs av stämman och företräder föreningen utåt. Styrelsens uppgift är att sköta förvaltningen under året och är handläggare av beslut som fastighetsägarna har fattat på den årliga föreningsstämman. Detta gäller ekonomiska frågor men även andra verksamhetsfrågor ska hanteras av styrelsen. Styrelsen måste följa de lagar och bestämmelser som finns för sådan verksamhet. Regelverket som styr vår samfällighet är Samfällighetslagen, Anläggningsbeslutet och föreningens stadgar och styrelsen får inte bestämma något som strider mot dessa.
Det är viktigt att komma ihåg att styrelsens uppdrag är att i första hand tillgodose medlemmarnas gemensamma intressen. Hänsyn ska visas till medlemmarnas enskilda intressen i rimlig omfattning. Detta innebär att samfällighetens intressen går före individens.
Revisorerna som väljs har till uppgift att granska det löpande arbetet och att beslut som fattats på föreningsstämman genomförs. Att arbeta i styrelsen innebär att ha ett långsiktigt och helhetsperspektiv för samfälligheten, att se till kvalitet och hållbara lösningar/planeringar och ett ekonomiskt tänkande. Enligt beslut på föreningsstämma utgår ersättning till styrelseledamöterna.
Grannsamverkan
Samfällighetsföreningen har startat grannsamverkan inom radhusområdet. Styrelsen har utsett kontaktpersoner som genomfört utbildning för att i samarbete med Polisen verka för säkrare och tryggare boende.